Introductie.

Theater ’t Ros is ‘thuis’ in het Knegselse Gemeenschapshuis De Leenhoef. Minimaal één keer per jaar verzorgt het gezelschap een grote productie. Voor kinderen en tieners tot achttien jaar heeft Theater ’t Ros een speciale jeugdafdeling. Onder begeleiding van een vakkundig regisseur wordt getracht om jaarlijks een jeugd- of kinderstuk op de planken te brengen.

Theater ’t Ros heeft haar technische faciliteiten zoals de materialen welke benodigd zijn voor de realisering van klank en licht ondergebracht in de speciale Stichting Theaterproducties. Deze Stichting Theaterproducties beheert ook de rechten van het gezelschap.

Historie.

De naam “’t Ros” is ontstaan inde jaren zestig. Het Knegselse Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC) noemde zich zo. JOC ’t Ros was een zeer bloeiende vereniging die allerlei activiteiten voorjongeren organiseerde. Van wekelijkse uitgaansavonden en jeugdvakantiekampen tot een jaarlijks toneeluitvoering. Naarmate de jaren verstreken werden de jongeren echter ouder en interesseerden zich steeds minder voor de activiteiten van de plaatselijke JOC. Veel liever ging men uit in de grote discotheken in de buurt. Na verloop van tijd bleven eigenlijk alleen de toneelactiviteiten van ’t Ros over. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd daarom besloten om naam en de doelstellingen van de stichting JOC ’t Ros te veranderen in Toneel ’t Ros. Inde periode 1968 tot midden jaren 90 werd nagenoeg ieder jaar één traditioneel toneelspel gespeeld in de Leenhoef. Het repertoire bestond voornamelijk uitblijspelen, plattelandskomedie, kluchten en een enkele keer een kerstspel. Het plezier van de spelers spetterde van de planken en dat kwam niet alleen de kwaliteit van het spel ten goede maar ook de ambitie van het gezelschap groeide. Na verloop van tijd werd een speciale jeugdafdeling in het leven geroepen.

Tot midden jaren negentig ontving Toneel ’t Ros subsidie van de Gemeente. Toen de Gemeente besloot om alleen nog theater en geen toneel meer te subsidiëren besloot het bestuur, min of meer voor de gein, om Toneel ’t Ros om te dopen in Theatergezelschap ’t Ros. De gemeente had de truck door. Het gezelschap heeft geen subsidie meer gekregen  en Theater ’t Ros zocht naar andere inkomstenbronnen. Diverse sponsoren zorgden voor een goede financiële basis. De laatste jaren zit er flinke groei in de activiteiten van ’t Ros. De jaarlijkse toneelvoorstellingen worden steeds grotere producties. Steeds meer wordt men gevraagd om allerlei activiteiten mee op te luisteren, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse 11de van de 11de bal in Knegsel, maar ook op bijvoorbeeld jubileumvieringen van  verenigingen of dorpsfeesten is ’t Ros vaak van de partij met sketches, cabaret, muziek of zang. Wat repertoire betreft heeft ’t Ros de laatste jaren een voorkeur voor begrijpelijke volksstukken met een lach en een traan, waarin niet alleen toneel gespeeld wordt maar ook muziek en zang belangrijke ingrediënten vormen. Muziek en zang worden vaak uitgevoerd door eigen mensen aangevuld met gastmusici. Inmiddels heeft een zeer groot publiek de weg naar het Knegselse theatergezelschap gevonden en komen gemiddeld tussen de 1500 en 2000 mensen naar de voorstellingen kijken.

De website van 't Ros vindt u hier